SUMBANGAN DANA PENDIDIKAN YAYASAN ANGKASA

“IKHLAS DARI HATI KE HATI”

Yayasan ANGKASA bertanggungjawab menyediakan kemudahan bantuan pembiayaan boleh ubah kepada anggota, anak anggota, kakitangan koperasi dan anak kakitangan koperasi yang mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda (Degree) di IPTA/IPTS. Perkhidmatan pembiayaan diperkenalkan oleh ANGKASA bermula dari  tahun 2000 di bawah program yang dikenali sebagai Tabung Pendidikan Angkasa(TAPAK). Pembiayaan yang ditawarkan tidak dikenakan sebarang faedah dan bayaran balik bergantung kepada keputusan pengajian. Di samping menyediakan bantuan pembiayaan pendidikan, Yayasan ANGKASA juga memberi kursus dan program-program kecemerlangan pelajar yang bertujuan untuk meningkatkan dan mengekalkan prestasi pelajar seperti program motivasi, program kaunseling (pelajar yang mendapat keputusan CGPA bawah 2.80 dalam peperiksaan semester) dan kursus persediaan pekerjaan (pelajar tahun akhir pengajian).

Pada masa ini sumber kewangan utama Yayasan ANGKASA adalah daripada suntikan dana yang diperolehi daripada ANGKASA .Namun begitu Yayasan ANGKASA masih memerlukan sumbangan dari pihak luar bagi menampung peningkatan permohonan setiap tahun .Yayasan ANGKASA memohon sumbangan dana daripada koperasi, badan-badan korporat dan individu untuk turut sama dalam usaha Yayasan ANGKASA meningkatkan taraf pendidikan warga koperasi.

Segala bentuk sumbangan boleh dibuat melalui akaun bank yang tertera dibawah:
Nama : Yayasan ANGKASA
No akaun : 110571000281 (Bank Rakyat)

Setiap sumbangan tersebut layak mendapat potongan cukai di bawah subseksyen 44(6) Akta Cukai Pendapatan 1967 (nombor rujukan : LHDN.01/35/42/51/179-6.7796).

PENGENALAN

Menyediakan kemudahan pembiayaan boleh ubah untuk anggota koperasi, anak anggota koperasi yang melanjutkan Pengajian Sepenuh Masa / Separa Masa / PJJ di peringkat Ijazah Sarjana Muda, Sarjana, dan Doktor Falsafah di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Swasta (IPTS ) dalam negara

OBJEKTIF
  • Meningkatkan Dana Pendidikan Yayasan ANGKASA
  • Meningkat Jumlah Penerima Pembiayaan Pendidikan Yayasan ANGKASA
KELEBIHAN KEPADA PELAJAR
  •  Menyediakan kemudahan Pembiayaan/Biasiswa kepada anggota koperasi, anak anggota koperasi
  • Pembiayaan pendidikan boleh diubah kepada Biasiswa berdasarkan pencapaian kelas dan gred yang diperolehi.
  • Pembiayaan pendidikan tidak dikenakan sebarang faedah @ bunga
  • Menyediakan program/ aktiviti kepada pelajar seperti program motivasi, kaunseling, kerjaya dan lain-lain untuk memastikan pelajar tajaan Yayasan ANGKASA sentiasa berdaya saing.

JUMLAH YANG MENDAPAT PEMBIAYAAN PENDIDIKAN YAYASAN ANGKASA

KAEDAH SUMBANGAN

Individu

• Tunai